OPDATERET 20/11-22

FOREDRAG OM BARF FODRING....

Så har vi igen været til foredrag, denne gang om BARF fodring, det foregik i Esbjerg onsdag den 13. november 2013, ved dyrlæge Anett Weber, der i 1979 blev uddannet dyrlæge, og som siden har sat sig meget grundigt ind i netop emnet BARF, og da også den dag i dag driver flere klinikker hvor hun tilbyder sin hjælp og ekspertise indenfor området.

BARF er en forkortelse som står for enten Bone And Raw Food (knogle- og råt foder) eller Biologically Appropiate Raw Food (biologisk passende råt foder).

Det skal lige nævnes, at der blandt BARF´s fortalere, er forskel i opfattelsen af, hvordan man skal fodre efter BARF-metoden.

Her kommer et lille kort resume af mine egne private notater fra det pågældende foredrag.

Hunden nedstammer som bekendt fra ulven - ulven lever i naturen og er et rovdyr.

Den spiser hurtigt og intervallet mellem dens måltider kan variere.

Maven kan rumme store mængder føde, kæberne bevæges kun op/ned og den har kraftige kæbemuskler.

Foderet sluges og tygges ikke ret meget, her minder ulv og hund meget om hinanden.

Spytsekretionen er lille, der er ingen såkaldt amylase i spyttet - derfor dannes der nemt tandsten, og derfor ses ofte af og til lidt opkast inden "morgenmad" hvis produktionen af fordøjelsesenzymerne ikke lige "er med" - det kender de fleste hunde ejere nok, det opleves som lidt gult/hvidt skum/opkast af og til, men hunden er ikke syg af den grund.

I forbindelse med sådan nogle opkastninger er der nogle hunde der vil ud og spise græs, andre vil bare ikke have spor at spise, de vil simpelthen holde en fastedag og regulerer det således selv - ganske som ulven i naturen.

Hundens naturlige fødeoptagelse;

Maven kan indeholde 7-10 % af sin vægt.

Hunden har behov for at fylde maven uregelmæssigt.

Hår hundes mave er i hvile omdanner leveren fedtdepoterne til energi - glukose.

Det er helt naturligt for et rovdyr at faste, det er et led i selvhelbredelse, det indgår naturligt i et rovdyrs ædemønster.

Fasten giver de vitale organer et tiltrængt hvil, og fasten normaliserer alle organer og renser organismen for skadelige og overflødige stoffer.

Desværre får de færreste hunde lov til at opleve dette da de i vore dage er på tørkost - det er også dejlig nemt, alle mineraler, vitaminer osv. er iblandet og man bør føle sig rolig og tryg.

MEN - hvorfor får flere og flere hunde f.eks. allergi - hvilke problemer har vores hunde når de er på tørfoder;

Allergi er den helt store synder - det kan være de lider af allergi overfor lagermider, de har måske røde poter, en kedelig tør og skællet pels, tandproblemer, tandsten og/eller bakterier i blodet, mave/tarm problemer, hængevom, hundene er måske hyperaktive - man taler om at "de går på væggene" og kan slet ikke "falde til ro" - de er rastløse, de er konstant sultne, tigger ved bordet, eller de har spisevægring - de er for tynde, mangler muskler og lider af træthed.

Man kan evt. give lammefedt i stedet for olie og se om der sker en bedring.

Dette vil kunne bedres med BARF fodring;

Pelsen vil få klarere farver, pigmenteringen vil øges, hunden vil få renere tænder, øget energi - bedre hvile, opnå sin idealvægt, tykke hunde vil tabe sig og tynde hunde får større muskler og et naturligt fedtlag.

Kraftigere knogler - stærke kløer, reduceret risiko for tilstoppede analkirtler.

Lammeben slider ikke så meget på emalje/tænder.

Barf hvalpe vokser harmonisk op og bliver aldrig for høj/lav bagi.

Det elastiske væv strammes op, du vil kunne se et stærkere immunforsvar, en reduktion i allergi/hudproblemer, påvirkning af hundens adfærd, bliver mere følelsesstabil, roligere, nemmere at træne, vil sove bedre, arbejde bedre osv. osv.

Tiggeri om mad vil reduceres, hundens naturlige behov for at bide, rive og flå bliver dækket ved at den nu skal gøre det med sin mad.

GODBIDDER;

Kan være tørret kød, lammeben men ikke rørknogler/lårben osv. og ALDRIG stegte ting og ALDRIG "gris".....

FODERPLAN;

Det er optimalt at give et helt byttedyr, herunder er listet en uges basis foderplan til en voksen hund.

½ dag med hjerte, lever og nyre

2 dage med kallun

1 dag med kød UDEN ben og brusk

1½ dag med kød MED ben og brusk

1 dag med ben

1 fastedag

Hunden gives tilskud af vitaminer, mineraler, olie, essentielle fedtsyrer - spørg evt. hos "rigtig hundemad" de ved besked om det og kan evt. også hjælpe med at lave en foderplan nøjagtig for DIN hund.

her kan du også se hvornår der holdes foredrag og måske selv blive inspireret til at lade din hund skifte til BARF.

FODERMÆNGDER;

En hvalp fra 0-6 mdr. bør fodres med 10 % af sin vægt.

En hvalp mellem 6-12 mdr. bør tilbydes 5 % af sin vægt.

En voksen hund ca. 2 % dagligt, en lille hund dog 2-4 % dagligt.

En foderplan bør justeres efter hundens knoglebygning,, muskelfylde, foderstand,, hud, pels, aktivitetsniveau og fordøjelse.

Dage med benholdige produkter kan erstattes af flere bendage, og bendage kan erstattes med dage med benholdige kødprodukter.

Hvis hunden får tynd mave f.eks. af lever, så deles leveren over hele ugen, så det ikke bliver givet så koncentreret bare den ene dag.

OPSTART AF VOKSEN HUND;

Start med at lade hunden faste 24 timer - altså et døgn - giv derefter kallun 1-6 dage og på den 7. dag giv ½ måltid/½ bendag.

Derefter kallun 2 x pr. uge, kød 2 x pr. uge, kød med ben/brusk 2 x pr. uge, ½ måltid kallun, ½ måltid 1 x om ugen efter godt en måned indføres fastedagen 1 x pr. uge.

Til en drægtig/diegivende tæve gives meget kalk, benprodukter er specielt godt for kalk, kødprodukter i 3-4 uger blandes det op, 4 uger med kød af alle variationer.

Når hvalpene er født og de små skal til at spise selv startes med 3 x kallun dagligt derefter kødben og brusk. Der bør ikke gives fastedag til helt små hvalpe, men de regulerer selv hvis de en enkelt dag ikke har lyst til at spise men bare vil nøjes med lidt mælk fra deres mor.

Opstart af unghund bør ske med faste i 24 timer, dernæst 1-6 dage med kallun og så en ugentlig bendag.

ALLERGI;

Ved allergi er det meget vigtigt at hunden IKKE får hverken mel, ris eller korn da det som regel er disse produkter den i hvert fald ikke tolererer.

Tilsætningsstoffer og loppemidler kan være nogle andre ting man bør holde sin hund langt væk fra.

Ja, sågar den årlige vaccination bør man kun give til en allergi hund hvis det er allerhøjst nødvendigt da det er alt det hunden er allergisk overfor man sprøjter ind i den - så langt hellere foretage en antistoftest i stedet for - tag dyrlægen med på råd hvis du har en såkaldt "allergihund".

Husk at en vaccine sagtens kan holde i godt og vel 3 år og at du ikke behøver at vaccinere hvert år, med mindre du færdes meget på træningspladser, udstillinger osv. osv., men tal med din dyrlæge om netop DIN hund og jeres vaner.

Evt. kan en medicinsk behandling (prednisolon) komme på tale, selv om din allergi hund går over til at spise barf, men som regel kan man afhjælpe noget af kløen hos hunden.

Fodrer du med Barf og oplever at din hund får et af flg. symptomer;

DIARRE;

Så lad hunden faste, hvis den har feber så ring til dyrlægen men ellers giv ZOOLAC eller elmebark, kallun, benholdige produkter.

Du må IKKE give indmad (det giver tit diarre/løs mave) og du bør IKKE give fedtholdige produkter.

FORSTOPPELSE;

Feber? - kontakt din dyrlæge.

men ellers giv olie, kallun, fedtholdige produkter, indmad, masser af motion men giv INGEN benholdige produkter.

OPKAST;

Vurder almen tilstanden - kan der være fremmedlegeme i halsen kontakt da dyrlægen

Tidspunkt i forhold til fodring (sammenhæng mellem de to ting)

Udseende/indhold af opkast

Faste i 1-2 døgn, evt. ZOOLAC/elmebark

start derefter igen med kallun - start evt. op med flere små måltider dagligt de første par dage til maven vænner sig til fodring igen.

Efter foredraget må jeg indrømme at vi blev meget overbevist og fik stor lyst til at prøve at "barfe" vores Yorkier - men det kniber stadig for os at se dem ligge med en høne hver, et lammeben eller noget andet "vildt" - så foreløbig er det blevet til at vi fodrer med Ziwipeak - måske en lidt dyr løsning i det lange løb, men hva' gør man ikke for de små kræ - og de ELSKER bare deres mad nu - og ALT bliver spist op - hvilket ikke altid var tilfældet med det vi tidligere fodrede med......

Nogle siger at ZIWIPEAK er for den "dovne barf fodrer" - andre igen siger at det INTET overhovedet har med barf at gøre - men læs selv og lad evt. din egen hund prøve - og lad DEN fortælle dig hvad DEN synes - vores er i hvert fald IKKE i tvivl om at det er noget meget lækkert mad, men de ville da sikkert også gerne "plukke en høne" eller flænse et lammeben eller en rådyrknogle eller andet - og det kan da også være det kommer - nu ser vi lige ad - i hvert fald er man sikker på at i "færdig mad" er der de vitaminer og de mineraler der skal være i kosten - det er meget betryggene synes jeg.....

Men læs selv herunder om ZIWIPEAK og hvad det står for;