OPDATERET 20/11-22

KORT OG GODT OM YORKIEN

Beskrivelse af Yorkshire terrier

Yorkshire terrieren er en meget lille selskabshund, som har sin oprindelse i England. Hundene blev opdrættet omkring 1800-tallet, som rottejægere, selskabshunde og til udstilling. Racen er en af de allermindste i verden, med en vægt på omkring 3.5 kg for de største eksemplarer, og er kendetegnet ved en smuk, skinnende, og sølvgrå pels.

Yorkshire Terrieren opstod udfra flere andre hunderacer, men racens nøjagtige historie er ikke fuldstændigt klarlagt. Der er dog tale om, at både Skye Terrier og Malteser, samt flere andre racer har været involveret i udviklingen af Yorkshire Terrieren.

De første hunde, der blev benævnt som Yorkshire Terrier, var meget forskellige fra nutidens race. I starten var det nemlig primært den stålgrå pels, som definerede om en hund var "en Yorkshire Terrier". Sidst i 1860'erne fremkom der imidlertidig en Yorkshire terrier kaldet "Huddersfield Ben" - som blev en populær og højt præmieret udstillingshund. Huddersfield Ben var ejet af Mary Ann Foster fra Yorkshire, og denne hunds bedrifter ved udstillingerne, lagde grunden til udseendet på de hunde, som vi kender i dag som Yorkshire Terrierer.

Temperament på Yorkshire Terrier

Trods hundenes lille størrelse, er en ægte Yorkshire Terrier en stor hund i en lille krop. Frygtløse og modige er ord, der kendetegner de fleste Yorkier - og de går sjældent af vejen eller lader sig kue af større hunde eller andre kæledyr i familien. Yorkshire Terrieren er en ægte terrier, og kan derfor være temperamentsfuld, aktiv og besidde et vist instinkt for at jage mindre dyr.

Yorkshire Terriere er også venlige og sociale overfor deres familie, og meget knyttet til deres ejer. Omgang med artsfæller, som hunden kender, er sjældent et problem; mens fremmede hunde og mennesker vises meget mindre interesse. En Yorkshire Terrier er vagtsom, og kan være temmeligt gøende.

Pasning af Yorkshire Terrier

Den lange, stålgrå pels kræver rigtig meget pasning. Daglig gennembørstninger, og ugentlige bad er et krav til en Yorkshire Terrier. Til gengæld kræver racen ikke den store motion, og klarer sig fint med tre mindre ture om dagen. Det er dog vigtigt, man aktiverer hunden med hjerneøvelser, aktivering og leg ved siden af.

Når man opdrager og træner en Yorkshire Terrier, skal man huske at racen ikke er en udpræget selskabshund; men har et stort terrier-sind. Der kræves derfor både konsekvens og indsigt i hundeadfærd, for at få en velfungerende Yorkie.

Yorkshire Terriere trives meget dårligt alene, og derfor bør man overveje det nøje, hvis man er tvunget til at forlade hunden mange timer dagligt. Mange ejere af Yorkshire Terrier vælger derfor også at anskaffe sig to (eller flere) eksemplarer af racen.