OPDATERET 20/11-22

FØR I KØBER HUND......

Nedenstående er "klippet" fra DKK's hjemmeside da jeg finder det utrolig relevant når man står overfor at skulle købe hund - så brug lidt tid på at læse det igennem/se filmen INDEN du beslutter dig for OM du er parat til at få en lille hund i huset - for det er meget krævende - ja næsten som at få en baby - i hvert fald i starten får man IKKE meget nattesøvn....
Man må tidligt op og ud og lufte hunden HVER DAG flere gange dagligt de næste 12-15 år, hunden skal aktiveres, leges med, børstes, man skal have råd til uforudsete dyrlægeregninger osv osv., stil dig selv spørgsmålene om du er parat til det INDEN du køber hunden.......
Husk at HUNDEN har krav på et ordenligt liv HELE LIVET og IKKE bare mens den er en lille sød hvalp - den bliver også større og det bliver "hverdag" igen - er den så også "interessant" - ja forhåbentlig er den det - sådan skulle det gerne være og sådan er det også for det meste - men derfor er det ingen skade til at læse flg. igennem/se filmen.Af adfærdskonsulentMan regner med at der i Danmark er ca. 600.000 hunde. I store træk kan man sige, at disse fordeles på ca. 1/3 racehunde registreret i Dansk Kennel Klub (DKK), ca. 1/3 racehunde uden stamtavle/eller med stamtavle fra andre stambogsførende organisationer og endelig ca. 1/3 blandingshunde eller gadekryds som de populært kaldes.

Dansk Kennel Klub er den eneste stambogsførende organisation der offentliggører deres registreringstal.

Små hunde hitter
Danskerne har det åbenbart med hunde ligesom med biler: ”Det er de store, man lægger mærke til, men det er ministørrelsen, der bliver solgt flest af!” Langt flest.

Blandt hundene betyder det således en tilbagegang for racer som newfoundland, leonberger, rottweiler, berner sennen og schæfer. Mens eksempelvis fransk bulldog, langhåret chihuahua, langhåret gravhund, yorkshire terrier og den forholdsvise nye race coton de tulear er steget meget i antal. Det samme gælder racen bichon frisé. Nogle genkender måske bedre denne race, som hunden ”Apple” som ejes af Prins Joachims kæreste, Marie Cavallier.

Priserne på små biler er overkommelige i forhold til de store biler. Det er ikke tilfældet for hundenes størrelse. Små hunde får i reglen kun få hvalpe og priserne er ofte det dobbelte af priserne på de store hundes hvalpe! Paris Hiltons og Britney Spears ”mode-rigtige” fremvisning af de små hunde i diverse tasker og out-fits har yderligere givet interesse for de små hunde.

Pas på hundehandlere og importerede hvalpe!
Den stigende efterspørgsel på de meget små hunde, har kedeligt nok inspireret mange hundehandlere og useriøse opdrættere til at drive rovdrift på de små hunde. Der avles og importeres mange små hunde under tvivlsomme forhold og det er derfor nødvendigt at advare mod køb af disse hunde. Ofte er hundene ikke passet med vaccinationer og ormekure, og de er taget for tidligt fra tæven. Alt sammen faktorer der kan give store sundhedsmæssige og adfærdsmæssige problemer siden hen.
Se også siden der hedder "Pas på hundehandlere" - andet sted på denne hjemmeside.

Før du køber hund – se filmen gratis!
Der er mange overvejelser og hensyn at tage før man køber hund. Dansk Kennel Klub har derfor lavet en vejledningsfilm om emnet. Denne film kan ses gratis på Internettet via dette link:

http://www.dansk-kennel-klub.dk/999

Årets højdespringere
Det er de små racer som fransk bulldog og coton de tulear som virkelig rykker i forhold til racens antal, og som er de mest populære småhunde lige p.t.

Skal du have hund?
Står man overfor at skulle anskaffe sig hund, er raceudvalget stort. Weekend impulskøb eller hunderace valgt alene med udgangspunkt i hundens udseende ender sjældent lykkeligt. Du kan undgå at begå disse fejltagelser, og i stedet komme godt fra start, ved at sætte dig grundigt ind i de forskellige racers funktionsmæssige baggrund, behov og særpræg.

Du kan hente inspiration og læse mere om disse emner i afsnittene Før du køber hund, Racekendskab, Hvalpeguiden, 10 Tips til en god start, samt Flere tips til en god start.

Har du adgang til Internettet, anbefaler vi desuden, at du ser den gratis film ”Skal du have hund” på
http://www.dansk-kennel-klub.dk/ eller deltager i et ”Før du køber hund kursus”. Kurserne er blevet til i et samarbejde mellem Dyrenes Beskyttelse og Dansk Kennel Klub og de afholdes med jævne mellemrum over hele landet. Du kan se datoer for kursusafholdelse via DKK’s hjemmeside under punktet sidste nyt.

På hjemmesiden kan du også se dagsaktuelle hvalpelister og den elektroniske ”opdrættervejviser”.

Læs mere på 
http://www.dansk-kennel-klub.dk/   eller ring for gratis information på tlf. 5618 8155.

Undgå faldgruberne

Undgå faldgruber! 

Vær ordentligt klædt på til hvalpekøbet
- Undgå faldgruber og impulskøb!

Vælg en race eller type af hund, som du/familien kan overkomme. Mange hunde trives dårligt, fordi de har behov for mere aktivitet, end deres familie kan tilbyde dem.

Læs hundebøger, tal med hundekyndige, tal med din dyrlæge, deltag i "Før du køber hund kursus".

Vælger du en blandingshund, så vær opmærksom på, hvilke racer der indgår i blandingen. Nogle blandinger fungerer som "nitro og glycerin" og er meget uhensigtsmæssige for både hund og ejer.

Ved valg af racehund skal du tænke dig om, før du overhovedet kontakter familien/opdrætteren/kennelen, som har hvalpene til salg. Husk at idéen med at vælge en hund af en bestemt race er, at man så har en større sikkerhed for at vide, hvilken type hund man får. Man bruger stambøger som grundlag for avlen. Derfor er det naturligvis også vigtigt, at man kan fæste lid til de oplysninger, der står i stambogen.

Undersøg i hvilken organisation/forening hvalpen (ikke blot dens forældre) er stambogsført.
- Vær opmærksom på, at hvem som helst kan lave en "stambog" på en computer og kan benævne sig ved imponerende udenlandske navne og forkortelser.
- Tjek, hvilken organisation, der står bag stambogen, så du ved, hvem du kan henvende dig til, hvis der opstår problemer. Du skal kunne finde personnavne på foreningens bestyrelse, adresse på foreningen o.s.v. Ellers kan du nemt få problemer senere.

Når du kontakter sælgeren første gang, så bed om at få tilsendt et eksemplar af den købsaftale, som du evt. senere skal skrive under på. Så får du mulighed for at sætte dig ind i vilkårene i ro og mag. Når man først sidder hos opdrætteren med hvalpen på skødet, så er man "solgt"

Bed om en sundhedsattest på hvalpen. Attesten skal oplyse hvalpens ID-nummer (chip eller tatovering) og undersøgelsesdato samt naturligvis være underskrevet af en dyrlæge og have dyrlægens stempel.

Sørg for at se tæven (hvalpens mor) og de øvrige hvalpe i kuldet. Sørg for at se det sted, hvor hvalpene opholder sig til daglig. Hvalpene skal være tillidsfulde og se ordentlige ud.

Køb aldrig hvalp af medlidenhed. Det giver bare sælgeren mulighed for at fortsætte sit virke.

Spørg sælgeren, om der er noget bestemt, du skal vide om racen eller den bestemte hvalp, du ønsker at købe. Sælgeren er forpligtet til at opfylde den såkaldte "loyale oplysningspligt". Hvis ikke sælgeren har en købsaftale, så sørg for, at oplysninger og aftaler bliver skrevet ned og underskrevet af begge parter.

Sørg for at få stambogen med samtidig med, at du henter hvalpen. En del købere er i tidens løb blevet "taget ved næsen", fordi det efterfølgende viste sig, at hvalpen slet ikke havde nogen stambog. Sælgeren havde blot spekuleret i, at køberen så var nået at blive så glad for hunden, at han/hun ikke ønskede at lade handlen gå tilbage. Selv om du lige nu ikke tror, at du får brug for stambogen, så har mange købere i tidens løb senere ærgret sig over, at de ikke havde stambogen, fordi de efterfølgende havde fået lyst til at få et kuld hvalpe, gå på udstilling eller deltage i konkurrencer.

Er du i tvivl, så gå hjem og tænk. Søg råd og overvej situationen en ekstra gang. Du skal kunne leve godt sammen med hunden i 10-15 år. Vær opmærksom på, at der ikke findes en generel fortrydelsesret.

Hvis sælgeren er en privatperson, som kun laver et enkelt kuld hvalpe eller to i hele sit liv, så betragtes handlen som såkaldt civilt køb. I dette tilfælde er handlen ikke omfattet af købelovens særlige regler om forbrugerkøb, og du kan ikke få sagen behandlet i Forbrugerklagenævnet – og så skal man tænke sig ekstra godt om som køber. Her er man henvist til at gå rettens vej, hvis man ikke kan blive enige. Er du i tvivl, så sørg for at få noteret på købsaftalen, om du er beskyttet af købeloven eller ej.

Hvis sælgeren jævnligt sælger hvalpe, er der tale om såkaldt forbrugerkøb. I så fald kan køberen ikke stilles dårligere end købelovens bestemmelser.

Hvis der efterfølgende bliver problemer med handlen (trin for trin):
- Skaf skriftlig dokumentation fra din egen dyrlæge.
- Reklamer hurtigst muligt til sælgeren/opdrætteren og forsøg at løse problemerne. Reklamer skriftligt. Noter datoer for samtaler og aftaler ned.
- Kontakt den stambogsførende organisation.
- Kontakt Forbrugerklagenævnet.

Købeloven passer desværre ikke særlig godt til handel med hunde og andre levende dyr, fordi man jo ikke køber en færdig vare, men et dyr, som udvikler sig både fysisk og psykisk.

Efter købeloven er der som udgangspunkt 4 muligheder, hvis der konstateres en såkaldt mangel. Ikke enhver fejl er en mangel, f.eks. er en manglende tand eller et øre, som ikke rejser sig, ikke en mangel ved en almindelig familiehund, fordi det ikke forhindrer hunden i at fungere som en almindelig sund og rask hund.
- afslag i prisen (ved mangler, som hunden godt kan leve med)
- ophævelse af handel (ved svære mangler/aflivning)
- reparation (behandling/operation)
- omlevering (bytte til anden hvalp)
Du er altså ikke tvunget til at levere hvalpen tilbage, hvis der er noget galt med den. De fleste mennesker bliver glade for netop den konkrete hund, de har fået, og ønsker ikke at tilbagelevere den.

Mangler, der viser sig inden for de første 6 måneder efter leveringen, betragtes som oprindelige d.v.s. de er arvelige, medfødte eller kan tilskrives sælgerens/opdrætterens forhold. I denne periode er det sælgeren/opdrætteren, der skal dokumentere, at hunden ikke fejlede noget på leveringstidspunktet. De efterfølgende 18 måneder er det køberen, som skal løfte bevisbyrden.

Stambog - hvad er det

Hvad betyder det, at hunden har en stambog, og hvad kan man bruge det til?

Når man køber en racehund med stambog, så får man en slags bevis på, at dyret ikke nedstammer fra en lang række suspekte og tilfældige hunde. Det har mest noget at sige i forbindelse med avl og dermed de gener, der er givet videre til hvalpen. Stambogen er et ane-register over hundens afstamning. Her er der ikke tale om hverken adelige hunde eller noget andet form for snobbet aristokrati, men blot et ønske om at have hånd i hanke med racens udvikling og standard både fysisk og psykisk. En hund uden stambog kan have mindst lige så stor værdi for ejeren.

Danmark er med i et internationalt samarbejde om racehunde via medlemskabet af FCI (Fédération Cynologique International), der er ansvarlig for beskrivelsen af racernes standard. Organisationen har 75 medlemslande over hele verden, og i Europa er de fleste med. Hvert land er repræsenteret med en klub, som forpligter sig til at overholde fælles regler og de andre landes stambøger. I Danmark er det Dansk Kennel Klub, der er medlem af FCI.

Forfalskninger
Dansk Kennel Klub er ikke en officiel myndighed, men en frivillig organisation. Der findes også andre stambogsførende organisationer i Danmark, f.eks. Dansk Racehunde Union og Den Danske Hundeforening. Hvis du vil deltage i FCI godkendte prøver og udstillinger, skal du have en stambog fra DKK.

En stambog er god at have, hvis du en dag vil bruge din hund til avl. Derudover kan det på et mere afslappet plan være sjovt at vide, hvilke prægtige dyr, der er gået forud for lille Trofast.

Gennem tiden er mange hundekøbere blevet snydt af uldne hundehandlere, der selv har fabrikeret falske stambøger, så vær forsigtig, når du køber hund. Det er svært at aflevere den søde hvalp tilbage, når man et par dage efter modtager den falske stambog med posten, så sørg for at få den med det samme.