OPDATERET 20/11-22

ADVARSEL FØR KØB AF HVALP......

Pressemeddelelse 2013 den 05-09-2013;

Det er risikabelt at købe en hvalp på nettet.

Den Britiske Kennel Klub advarer nu mod alvorlige sundhedsproblemer blandt hvalpe der sælges online. Ifølge dem dør hver femte hundehvalp købt på nettet inden for et halvt år. Det samme problem eksisterer i Danmark. Der er tale om omfattende ulovlige aktiviteter og "hvalpefabrikker", hvor avlen er styret af kommercielle interesser alene. Både hunde og hvalpe kan være blevet mishandlede og opdrættet under til tider forfærdelige forhold.

Agria Dyreforsikring opfordrer alle, der overvejer at købe hvalp, til at være forsigtige i deres valg af opdrætter og hvalp. Købes hvalpen over internettet, bør man være ekstra forsigtig. Hvis du ønsker at købe en hvalp, bør et af dine vigtigste krav være at du skal se tæven, mor til hvalpen, hjemme hvor hvalpen er født sammen med hvalpene.

- Hvis du ser tæven og hvalpene i deres hjem, kan du få en idé om, hvordan hvalpen har haft det i den første del af sit liv samt hvordan moderen er og fungerer, siger Sonja Karaoglan fra Agria Dyreforsikring.

Hvis du ikke kan få lov til at møde moderen, kan det være fordi hun er i så dårlig stand, at opdrætteren ikke vil vise hende frem.

- Det kan også betyde, at moderen ikke engang er i landet, og at hvalpene er smuglet hertil uden hende. Vi ser ulykkelige sager hvor sælger kommer og afleverer hvalpen da de ”alligevel skulle den vej”, eller hvor overdragelsen er sket på en rasteplads, og hvor sælgeren er pist væk når problemerne opstår, fortæller Sonja.

Det sker desværre også, at hvalpe bliver smuglet hertil og registreret som afkom af danske hunde. I disse tilfælde er deres stamtavler uægte. Hvalpene sælges dyrt og kan have sygdomme, der kan sprede sig.

http://www.koeb-hund.dk/ er en god side for dem der leder efter opdrættere, hvalpe eller som ønsker at lære mere om forskellige racer, rådgiver Sonja.

En hund, der er smuglet hertil fra udlandet, risikerer også at få en dårligere forsikring end en dansk-opdrættet.

Forsikringen dækker aldrig fejl eller sygdomme, der er opstået før forsikringen træder i kraft, uanset om fejlene er medfødte eller ej. Danske opdrættere har mulighed for at forsikre sig mod de såkaldte “skjulte fejl”, dvs. hvis en hvalp i løbet af de første to år viser sig at have en sygdom eller defekt, der beviseligt fandtes da opdrætteren solgte hvalpen, men som ikke kunne opdages, siger Sonja.

Nogle sælgere siger at hunden er registreret i Hunderegisteret, og så kan den uerfarne hvalpekøber tro at det er et kvalitetsstempel.

- Det er ikke det samme som at hunden er stambogsført i Dansk Kennel Klub, hvor man fører tilsyn med avlen og sikrer at man kan identificere hvalpens forældre. Alle hunde i Danmark skal ifølge hundeloven, Id-mærkes og registreres i Dansk Hunderegister. Men det fortæller ingen ting om hvor hunden stammer fra, afslutter Sonja.


Kontakt: Agria´s dyrlæge konsulent Lene K. Jørgensen på 21468380, eller Sonja Karaoglan, Country manager Agria Dyreforsikring på 23603161 eller email sonja.karaoglan@agria.dk