OPDATERET 20/11-22

DESIGNERHUNDE

Designerhundenes problemer

Designerhundene er populære blandt andet på grund af deres ofte søde ydre, men engelske Daily Mail beskrev tidigere på året, hvlke potentielle problemer der gemmer sig bag 'racerne'.

I de senere år har fænomenet designerhunde vundet indpas. Det er planlagte blandingshunde, hvor man bevidst blander to forskellige racer og håber på, at de positive egenskaber fra den enkelte racer træder frem, ofte kombineret med et charmerende udseende.

Dyre designerhunde

Designerhundene er desuden kendetegnet ved, at ’racerne’ ofte har søde navne, bliver promoveret af berømtheder, fremstilles som værende sundere end ikke-blandingshunde og for en dels vedkommende bliver markedsført som allergivenlige. Det skrev Daily Mail i en artikel tidligere på året.

Designerhundenes stigende popularitet betyder samtidig, at de sælges dyrt – nogen gange dyrere end hunde med stamtavler – og derfor er der naturligvis nogen, der har øjnet en forretning, blandt andet hundehandlere. Det betyder desværre, at mange af hundene lider af sygdomme og døjer med infektioner – stik imod hvad de intetanende købere regner med.

Manden bag ’labradoodles’ har fortrudt

En af designerracerne er labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel. Den blev ’skabt’ tilbage i 80’erne af en australsk mand ved navn Wally Conron, der siden har fortrudt. Han har tidligere forklaret til Daily Mail, at han – ved at skabe den første designerhund – har skabt en masse problemer. Han lavede oprindeligt blandingen for at hjælpe en blind kvinde, hvis mand var allergisk overfor hunde, så hun kunne få en førerhund, der ikke fældede.

Labradoodlen blev hurtig populær og populariteten er kun blevet større af, at en masse berømtheder faldt for den. Labradoodlen er fortsat en af de sundere designerhunde, men andre lider af medfødte defekter, herunder øjenlidelser og hofteproblemer.

“I stedet for at avle sig ud af problemerne, avler man dem ind”, har Wally Conron forklaret til Daily Mail, og han sagde videre; ”For hver perfekt hund, er der en masse tossede. Du kan ikke gå ned ad gaden uden at se en puddelblanding af en slags. Jeg har lige hørt om nogen, der ønskede at krydse en puddel med en rottweiler. Hvordan kan nogen gøre det? Ikke i mine vildeste drømme havde jeg forestille mig, at alt dette ville ske”.

Dobbelt op på problemerne

En engelsk TV dyrlæge ved navn Marc Abraham har forklaret til avisen, at frem for at få sundere hunde får man ofte det stik modsatte, ”Man ender med at blande racer, der ofte har hver deres genetiske problemer at slås med. For eksempel døjer labradoren med hofterne og pudlen med synet. Ved at parre dem skaber man hunde med begge problemer”.

Også den engelske kennel klub har luftet sin bekymring overfor Daily Mail. Sekretæren for The Kennel Club, Caroline Kisko, forklarer således, at hvis en race blandes med en anden race med et helt andet instinkt, er det umuligt at forudse slutresultatet.

Som eksempel nævner hun en såkaldt ’Gerberian Shepsky’, der er en blanding mellem en schæfer og en siberian husky, der potentielt kunne få psykiske problemer, for som hun forklarer, er huskyens instinkt at jage, mens schæferhunden er skabt til at hyrde. Hvis en sådan blanding ser en kanin, hvad er det så meningen, den skal gøre? spørger hun.

Et andet eksempel er ’golden doodle’, der er en blanding af golden retriever og puddel. ”Du kan trimme en puddels pels eller børste en retrievers pels, men hvis du blander dem sammen, får du en helt uoverskuelig, sammenfiltret pels. Det er uansvarlig avl, og det sker udelukkende for at tjene penge”, runder Caroline Kisko af.

Kilde: Daily Mail